Voorhoofdsholteontsteking
Bij voorhoofdsholteontsteking zijn de holten boven je wenkbrauwen ontstoken. De ontsteking kan veroorzaakt zijn door een virus of een bacterie. Vaak gaat er een verkoudheid aan vooraf, maar er zijn ook andere oorzaken. Zo'n ontsteking kan flinke hoofdpijn opleveren, net als koorts of moeite met ruiken. Voor het verhelpen van een voorhoofdsholteontsteking bestaan diverse behandelingen.
Wat is voorhoofdsholteontsteking?
Voorhoofdsholteontsteking staat ook wel bekend als sinusitis frontalis en is een ontsteking van de holten boven je ogen. In je schedel bevinden zich acht zogenaamde bijholten. Je voorhoofdsholten zijn er twee van. Ze bevinden zich boven je wenkbrauwen en zijn via buisjes met je neus verbonden. Als je neus verstopt raakt door een overvloed aan slijm, kunnen virussen en bacteriën ophopen, je voorhoofdsholten bereiken en voor een ontsteking zorgen. Het slijm en de zwellingen die hiermee gepaard gaan, zorgen voor een drukkend gevoel in je voorhoofd en achter je ogen. Dit kan flink pijnlijk zijn, zeker als je vooroverbuigt en de druk verder wordt vergroot. Omdat er sprake is van een ontsteking, kun je ook koorts krijgen en flink ziek zijn. Deze kan vanzelf overgaan, maar als de koorts lang aanhoudt is het belangrijk om naar de dokter te gaan. Voorhoofdsholteontsteking kan namelijk chronisch worden. Voor deze aandoening zijn verschillende behandelingen mogelijk.
Oorzaken van voorhoofdsholteontsteking
Een voorhoofdsholteontsteking kan verschillende oorzaken hebben. In 75 procent van de gevallen gaat het om een bacterie, maar de oorzaak kan ook een virus of een allergie zijn. Hevige hooikoorts kan bijvoorbeeld ook tot deze ontsteking leiden. Ook neuspoliepen of een scheef neustussenschot zijn mogelijke oorzaken. Wat al deze oorzaken gemeen hebben, is dat ze ervoor zorgen dat je neusbijholten opzwellen, waardoor het slijm niet meer goed kan worden afgevoerd. Daardoor hoopt het op en kan een ontsteking ontstaan. De bacteriën die meestal de oorzaak zijn van de ontsteking zijn al van nature in het lichaam aanwezig. Voorhoofdsholteontsteking is niet besmettelijk.
Symptomen voorhoofdsholteontsteking
De symptomen van voorhoofdsholteontsteking zijn onder andere:
- pijn of een drukkend gevoel aan de voorkant van je hoofd
- pijn of een drukkend gevoel achter/boven je ogen
- pijn bij de kaak
- neusverkoudheid
- pus of bloed dat uit de neus komt
- problemen met ruiken
- koorts
De pijn die je ervaart is vaak bonzend of kloppend. Meestal wordt deze erger als de druk op je hoofd verhoogd wordt, bijvoorbeeld als je voorover buigt.
Voorhoofdsholteontsteking kan vanzelf overgaan, maar in sommige gevallen is het verstandig om een afspraak te maken met je huisarts, namelijk:
- als de klachten na tien dagen nog niet opgelost zijn
- als je vermoedt dat de oorzaak een allergie is
- als pijnstillers de pijn niet verhelpen
- als de koorts meer dan drie dagen aanhoudt
Hoe wordt de diagnose voorhoofdsholteontsteking gesteld?
Vermoed je dat je voorhoofdsholteontsteking hebt en zie je reden om naar de huisarts te gaan, dan kan deze op verschillende manieren vaststellen er inderdaad sprake is van een ontsteking van je voorhoofdsholten. Eerst zal je huisarts een lichamelijk onderzoek verrichten en bijvoorbeeld kijken of kloppen op je voorhoofd pijnlijk is. Ook kan hij of zij lichte druk uitoefenen aan de binnenkant van je oogkas, bij je neuswortel, om te kijken of je hier ook pijn hebt. Om de diagnose voorhoofdsholte met zekerheid te stellen, kan een röntgenfoto van je schedel noodzakelijk zijn. Zijn je voorhoofdsholtes 'gesluierd' op de foto, oftewel zit er een witte waas over, dan is er sprake van een ontsteking in dit gebied.
Maak jouw eigen website met JouwWeb